Tinglysning af dit skøde
Når du har forhandlet med sælger og ejendomsmægler og har lavet en købsaftale skal den laves om et et skøde som efterfølgende skal tinglyses. Som køber er det tinglyste skøde dit bevis på at du ejer boligen.
Har du selv forhandlet med sælger eller ejendomsmægler, er det vigtigt at du laver et forbehold, at aftalen kun er gyldig, hvis din eboligadvokat har læst aftalen igennem og godkendt den.
Er dit skøde ikke blevet tinglyst kan sælgers kreditorer tage pant i boligen. Det gælder også, selvom du for længst er flyttet ind og har overtaget boligen.
Hvad koster en tinglysning?
I dag foregår en tinglysning digitalt. Du og sælger underskriver digitalt og begge skal underskive før tinglysningen er godkendt. Danmark var det første land i verden der overgik til digital tinglysning. Både du og sælger skal underskrive ved hjælp af jeres NemID.
Der er ingen fast pris på en tinglysning – og dog. Du betaler et fast gebyr til Tinglysningsretten, samt en promille af købssummen. Derudover skal du betale din boligadvokat et beløb for at lave skødet. Selvom trangen til at spare penge er stor, når man har brugt mange penge på en ny bolig, er det at spare penge på en boligadvokat ikke stedet, hvor du bør spare.
Årsagen til at du skal bruge penge på en boligadvokat, er at ikke alene er der mange penge at spare, at du hurtigt og nemt kan få tinglyst dit skøde, men også at du har en erfaren advokat, der blandt andet kan forhandle med banken og ejendomsmægler. Din boligadvokat kan også undersøge om kommunen har lokalplaner der vil påvirke din lyst til at købe i det område. Det gælder både positivt som negativt. En motorvej i baghaven som larmer er sjældent positivt, hvorimod et nyt stort indkøbscenter, derimod kan være med at at beslutte at det er et godt sted at købe.