Hvorfor går glasruder typisk i stykker?

18 November 2022 Anders Hansen

editorial

Hvorfor går glaspartier typisk i stykker? Er det fordi, at vinduesrammen ikke er stærk nok? Kan insekter eller andre ting komme ind mellem vinduesrammen og glaspartiet? Eller er det fordi, at glasset bliver slidt af vind og regn? I denne artikel vil vi forsøge at give et svar på disse spørgsmål.

Som du sikkert ved, er glas et skrøbeligt materiale. Det kan let gå i stykker, hvis det rammes af en hård genstand, eller hvis det udsættes for en pludselig temperaturændring.

Det er derfor, at de fleste vinduer er lavet af flere lag glas med en lufttæt forsegling imellem dem. På denne måde vil de andre glasskiver holde stand og forhindre, at vinduet splintrer, hvis en rude går i stykker.

Er der problemer med dine glaselementer? Så kan du kontakte https://www.henrikogbent.dk/glarmester-holte–virum 

Men selv med flere lag glas kan vinduer stadig gå i stykker. Det skyldes som regel, at noget er kommet ind mellem ruderne og har lagt pres på glasset.

Glarmester Holte & Virum

Det kan være et insekt, der er blevet fanget, eller snavs og snavs, der har arbejdet sig ind over tid. Hvis der lægges nok pres på glasset, vil det til sidst gå i stykker.

Gør vinduerne rene og spar på varmen

For at rengøre mellem ruderne skal du fjerne vinduet fra rammen for at gøre det rent mellem ruderne. Det kan gøres ved at skrue de bolte af, der holder det på plads. Når vinduet er fjernet, kan du rengøre glasset med en klud og lidt sæbevand.

Hvis der sidder noget fast mellem ruderne, kan du forsøge at fjerne det med en tandstik eller en anden skarp genstand. Vær blot forsigtig med ikke at ridse glasset.

 

Kan varme gå til spilde gennem vinduesruder?

Et andet almindeligt spørgsmål er, om der kan gå varme tabt gennem glasruder. Svaret er ja, men det afhænger af glastypen og den anvendte fugemasse.

Dobbeltglasruder er f.eks. meget bedre til at isolere end enkeltglasruder. Og hvis der er et mellemrum mellem ruderne, vil det også påvirke, hvor godt vinduet bevarer varmen.

More articles