Hvor kommer stenen i dit smykke fra?

10 May 2020 Lotte Hindsberg

editorial

Det er de færreste der når de kigger på et smykke tænker over, hvor smykket kommer fra og hvem der står bag. Alt afhængig af hvilken sten der er i dit smykke vil din diamant nok med stor sandsynlighed stamme fra Afrika, verdens ældste kontinent. Har dit smykke en anden form for ædelsten, er der stor sandsynlighed for at den eller de er hentet op af jorden på Sri Lanka.

Diamanten

Nok verdens mest kendte og populære ædelsten. Den findes i mange forskellige farver men den mest kendte er den hvide. Det skyldes blandt andet også at diamanter som kommer i andre farver som f.eks. gul, blå og rød er så sjældne, at der kun findes imellem 1-5 stk. pr. år. Det gør dem også til en diamant der er langt dyrere end ellers. De fleste diamanter hentes i dag op fra Afrikas jord, selvom det ikke er alle diamanter der hentes, der kan sælges. Mange af de diamanter der findes findes i områder, hvor der er borgerkrige og de forskellige parter prøver at betale for deres krigs omkostninger med diamanter. Derfor er det ulovligt at handle og købe diamanter der kommer fra de områder. Den største diamant er da også indtil nu fundet i Sydafrika. Den var på hele 3106 carat. Diamanter på over 1 carat er store og sjældne. Den 3106 carat store diamant blev senere lavet om til hele 105 diamanter, med Afrika stjerne som den største. Den er idag en del af de engelske kronjuveler.

Ædelstene fra Sri Lanka

Sri Lanka er ikke så kendt, når det kommer til ædelstene som Afrika blandt almindelige mennesker, men øen er en ren skatkiste, når det kommer til ædelstene. Der findes både mange forskellige safirer, som ligger i den dyre ende. Prismæssigt, men også mere billigere stene som moonstone, akvamarin, tigereyes og topas. 

More articles