Gør det selv, som din mormor gør det!

28 January 2022 Anders Lundtang Hansen

editorial

Før i tiden var der ikke andet for, når man skulle have tøj, at man lavede det selv, og når der så kom medlemmer til familien, så måtte de overtage det, som der var tilovers – sådan gør man det stadigvæk mange steder, da man kan spare penge på den måde, og det er en godt for miljøet.

Dog kunne man så også få andre til at lave tøj til en, og man kunne lave ordninger med dem, hvor man lavede noget for dem, og så gav de tøj til en.

Senere blev det jo til deciderede syerske og også skræddere, men de færreste har råd til en skrædder nu om dage, og man ser det stadig som en luksusvare, at man kan gå til en skrædder.

Stof / metervarer / sy / gør det selv

Nu om dage får man stadig lavet tøjet, men det er ikke specialproduceret til en, da de fleste køber det i butikkerne, om det er dagligvarebutikker, hvor man bare skal have nogle klude, eller man vælger en specialvarebutik med modetøj eller lignende, men det er sjældent lavet direkte til en i tankerne.

Lær at klare dig selv med gør det selv-varer 

Men du har måske bemærket, at din mormor stadig hænger fast i den tid, hvor man skulle udnytte tøjets genstande, til det var helt mørnet væk eller falmet så meget, at man ikke kunne lappe det.

Heldigvis behøver man ikke gøre sådan længere, for man kan finde et stort udvalg af knapper, metervarer på stoffer og meget andet, som der gør, at man kan lave sit tøj selv, men man stort set kan bestemme, hvordan det skal se ud, sidde; og så kan man lave meget af den slags.

Faktisk kan man mere eller mindre lave alt ens tøj selv, og det er da en virkelig smart måde at vise, at man kan klare sig selv – din mormor vil blive stolt!

More articles