Få bugt med pilleafhængigheden med hjælp fra et misbrugscenter

27 May 2019 Astrid Pedersen

editorial

Er du kommet ud, hvor du ikke kan bunde med hensyn til dit indtage af smertestillende piller eller sovemedicin? Så har du sandsynligvis et pillemisbrug – og så bør du faktisk søge hjælp.

Hvad vil det sige at have et pillemisbrug?

Et pillemisbrug – eller, som det rettelig hedder, en afhængighed af receptpligtig medicin – er en tilstand, som kan opstå, når man i lang tid har indtaget større mængder af eksempelvis smertestillende, angst dæmpende eller søvn inducerende medikamenter. På et tidspunkt vil der opstå en afhængighed af disse medikamenter – en afhængighed, som dels udmønter sig i abstinens lignende symptomer ved indtagets ophør, dels kan medføre angst og depression, hvis der ikke findes en vis mængde af det pågældende stof i blodet. Derfor bliver stoffet hurtigt det vigtigste for den misbrugsramte, da hele vedkommendes funktions evne i det daglige afhænger deraf.

Særligt stoffer som benzodiazepin er i søgelyset, da disse piller er stærkt vanedannende – er man først blevet afhængig af benzodiazepin, er det meget vanskeligt at slippe misbruget eller trappe ud på egen hånd. Afvænning bør foregå i professionelle rammer, da selve afgiftnings processen kan være voldsom for individet. Det samme gælder for den gruppe af smertestillende medicin, som benævnes opioider. Opioder har den særlige egenskab, at de opfører sig som opiater (for eksempel morfin eller heroin) uden at være det.

Blandt de mest kendte og anvendte opioider i den stærkere afdeling finder vi Fentanyl og Oxycodon. Igennem de seneste år er man især i USA blevet opmærksom på, at udskrivning af disse medikamenter ikke er helt uproblematisk, idet de er stærkt afhængigheds skabende på grund af deres euforiserende virkning.

Hvordan kommer jeg ud af mit pillemisbrug?

Hvis du føler, at dit forbrug af disse piller har taget overhånd, bør du tage kontakt til et misbrugscenter. Det, at du selv har en erkendelse af, at der er et problem, indikerer, at det stadig er muligt at vende skuden, og komme tilbage på rette spor. Læs mere om misbrugsbehandling på behandlingscenter-stien.dk

More articles