Den vigtige tinglysning af skødet

03 November 2021 Lotte Hindsberg

editorial

Har du købt en ny bolig er det vigtigt at du får tinglyst skødet så hurtigt som muligt, for først når det er sket er boligen juridisk din. Det tinglyste skøde er dit bevis på at boligen er din, det gælder også selvom du forlængst er flyttet ind. Det betyder at hvis din bolig endnu ikke er tinglyst og sælger sidder i gæld, kan hans kreditorer tage pant i boligen.

For at sikre at du hurtigst mulig står som ejer over ejendommen, er det en god ide at få en boligadvokat til at stå for det praktiske, så skødet ikke bliver sendt tilbage og processen bliver forsinket. Det kunne f.eks. være en boligadvokat i Randers, der står for det praktiske.

Den digitale tinglysning

I dag er tinglysningen digital. Danmark var det første land i verden der gik over til digital tinglysning. Både køber og sælger skriver under med hjælp af deres NemID. Det er køber der betaler for tinglysningen. Både hvad advokaten koster og det beløb Tinglysningsretten skal have. Tinglysningsretten skal have et fast gebyr og en promille af salgssummen.

Ofte kan du købe en samlet pakke hos din boligadvokat, hvor f.eks. tinglysningen af skødet er en del af pakken. Det kan også være at pakken indeholder rådgivning i forbindelse med forhandling med køber eller en gennemlæsning af købsaftalen, hvis du selv står for forhandlingerne. Som udgangspunkt er det en god ide at lave det forbehold i købsaftalen at den først er gyldig når den er læst igennem af din boligadvokat og godkendt af samme.

Udover den vigtige tinglysning har du mulighed for at få hjælp af din boligadvokat igennem hele købeprocessen. Du kan vælge at tage ham med ud og kigge på boliger, at have ham med i banken når du skal forhandle boliglån. Her kan der være mange penge at spare.

More articles