Asfalt – et slidstærkt og økonomisk materiale

23 June 2022 Niels Geckler

editorial

Hvis du skal have ny belægning i din indkørsel, er asfalt måske en mulighed? Så skal du finde et kompetent og seriøst asfaltfirma.

Mange af os tænker nok mest på landeveje og motorveje, når nogen nævner ordet asfalt. Men det er et økonomisk og slidstærkt produkt med rigtigt mange anvendelsesområder. Dels kan det som belægning bruges mange steder – fra indkørsel og privatvej til gårdsplads, baggård og store p-pladser. Men det er et materiale som ikke bare kan bruges som belægning. Det kan også bruges til at isolere dit murværk og husets sokkel i mod fugt.

Asfaltfirma

Når du skal have udført asfaltarbejde er det dog meget vigtigt at du sikrer dig, at der er tale om et seriøst firma. Du skal i hvert fald ikke lade dig presse eller overtale af et af de omrejsende asfalt-sjak, der en gang imellem har været rundt i Danmark. De laver et dårligt stykker arbejde alt for dyrt i mange tilfælde og det er på kanten til decideret fusk.

Asfalt – en blanding af sten og olieprodukt

Den sorte belægning er kendt flere tusinde år tilbage fra arkæologiske fund, og det vil nok overraske mange – vi forbinder nok asfalt med det 20. århundredes billisme. Asfalt er en en blanding af knuste sten og et bindemiddel, der hedder bitumen. Bitumen er et meget klæbrigt stof, der udvindes af olie og deraf kommer asfaltens sorte farve. de knuste sten udgør ca. 95 % af den færdige asfalt mens bitumen udgør de resterende ca. 5 %. Der kan dog være mindre variationer i sammensætningen for at at give særlige egenskaber til asfalten ligesom der kan tilsættes forskellige stoffer til særlige situationer.

Selv om der engang imellem har været anvendt for eksempel beton som vejbelægning er asfalt aldrig blevet overhalet som det foretrukne belægning til veje og lignende overflader og der er ikke noget skifte på vej på det punkt.

More articles