3 ting du skal huske som pårørende til en misbruger

09 February 2022 Steffen Hansen
image

editorial

Som pårørende til en misbruger kan det være svært at hjælpe. Det er nemlig ikke altid nemt for en misbruger at se, hvornår de selv har brug for hjælp. Der findes mange måder, du kan hjælpe en misbruger. Derfor er der heller ikke en bestemt opskrift på den perfekte konfrontation. Vi har lavet en liste med tre råd, du kan prøve for at hjælpe som pårørende til en misbruger. Hvis du vil vide mere, så læs med herunder. 

alkoholbehandling

Konfronter vedkommende

Det kan være svært at overbevise en misbruger om, at de skal få hjælp. En god måde til, hvordan du kan starte denne samtale er ved at konfrontere vedkommende. Først er det en god ide at vælge det rette tidspunkt. Hvis du venter til at vedkommende er påvirket, så vil vedkommende højst sandsynligt prøve at stritte imod. Det kan også være en god ide at skrive det ned, som du gerne vil have sagt. Giv vedkommende konkrete eksempler på, hvordan deres misbrug påvirker deres omgivelser. 

Undersøg behandlingsmuligheder

Du kan bedst muligt hjælpe en misbruger, hvis du ikke blander dem ind i valget om behandling. Det er noget, du kan gøre sammen med resten af de pårørende. Nævn overfor vedkommende, at der kun er fundet frem til én behandlingsmulighed. Hvis du kommer med flere valgmuligheder, så kan det åbne op for diskussioner og forhandlinger. 

Stil et ultimatum

Det er ikke altid nok at tale en misbruger til fornuft. Derfor skal du turde stille et ultimatum og holde fast i det gennem hele konfrontationen. Stol på dig selv, og husk på hvad det vil betyde, hvis vedkommende ikke kommer ud af sit misbrug i tide. Derfor er det også helt okay at forlange, at en du holder af, skal i behandling, når vedkommende er i gang med at ødelægge sig selv både fysisk og mentalt. 

More articles