Hvorfor kalder man det en bogholder?

17 marts 2020
Anders Lundtang Hansen
Hvorfor kalder man det en bogholder?

En bogholder laver jo meget andet end bogstaveligt talt at holde bøger, og man har da sjældent et menneske ansat til bare at stå og holde bøger oppe.

Det ville være dyrt og dumt, når man har bogstøtter og reoler til den slags, men de fleste ved jo godt, hvad en bogholder reelt laver, men når man kigger på ordet i sig selv, og man glemmer, hvad det drejer sig om, så kan man jo godt studse over, hvorfor det hedder sådan på dansk.

Det er jo langt fra, hvad man kalder det på engelsk og flere andre sprog, for selvom der er mange forskellige på sprogene, så ser man også tydeligt overlap nogle gange, og så har de da også påvirket hinanden mange gange – men sådan er det ikke med en bogholder.

Men hvis man tænker lidt over det, så er det jo ikke så underligt, at det hedder en bogholder som den person, der har styr på regnskabene.

For det er jo den person, som HAR bøgerne, når man skal konsultere, hvordan budgettet og finanserne ser ud, selvom meget af dette er overgået til at være digitalt.

Desuden taler man jo også om at HOLDE regnskab, og det gør man jo heller ikke fysisk, men man lægger et budget og udregner et regnskab, men i gamle dage startede det jo med, at man tog nogle bøger frem og skrev de nyeste tal ind og eventuelt undersøgte de gamle tal.

Nogle gange ændrer disse udtryk sig, og specielt i nyere tid ser man, at de engelske udtryk har vundet indpas, og det er da også sket i nogle firmaer, men visse stadig holder man fast i at kaldet en bogholder.

Og selvom man for længst er overgået til at lave regnskabene på computer og maks printe dem ud, hvis det skulle blive nødvendigt og ellers sende dem rundt online.

Flere Nyheder